Espanjansiruetanat

Nekalasta Turtolaan ulottuvalla alueella on tehty runsaasti havaintoja espanjansiruetanasta, joka on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Syksy ja kevät ovat otollista aikaa espanjansiruetanan torjumiseen, sillä sateet saavat ne liikkeelle. Alueelle, muun muassa Vihiojan reitin varteen, on nyt viety espanjansiruetanan torjunta- ja tunnistamisohjeita lähinnä puisiin valopylväisiin.
Espanjansiruetana voi aiheuttaa haittaa etenkin puutarhoissa ja viljelmillä. Jos pystyy tunnistamaan espanjansiruetanan, sen hävittäminen on suositeltavaa. Etanat tulee lopettaa mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi laittamalla ne kiehuvaan veteen, etikka-, saippua- tai suolaliuokseen tai leikkaamalla ne kahtia.

Kuolleet etanat laitetaan sekajäteastiaan suljetussa astiassa tai pussissa. Tähän tarkoitetukseen voi käyttää esimerkiksi korkillisia käytettyjä maitopurkkeja tai jaossa olevia koirankakkapusseja. Jos etanoiden hävittämiseen käyttää nestettä, se kannattaa valuttaa pois ennen roskikseen laittamista.
Älä sekoita espanjansiruetanaa ukkoetanaan, josta ei ole haittaa. Espanjansiruetanahavainnoista voi ilmoittaa ensisijaisesti vieraslajit.fi -sivustolla, josta löytyy myös lisätietoa lajista.