Näkyykö toutainta Viinikanojassa?

Nyt keväällä kannattaa tiirailla Viinikanojaa sillä silmällä, näkyisikö siellä isoja kaloja ja lähettää havainnoista postia kalatutkijoille.

Purosta on saatu koekalastuksessa peräti kolmikiloisia ja 70-senttisiä toutaimia. Ne ovat harvinaisia särkikaloja, jotka nousevat kutemaan kotipuroomme silloin, kun veden lämpötila on seitsemän astetta. Sopiva ajankohta toutaintarkkailuun lienee säiden mukaan huhti-toukokuun vaihteessa.

Koekalastuksesta on video kaksi vuotta sitten, kun Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen kalatutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa toutaimen nousua Viinikanojaan. Katso video tästä.

Pystyykö kutemaan?

Havaintojen perusteella kalatutkijat voivat päätellä, lisääntyykö toutain Viinikanojassa, jolloin lajia ei tarvitsisi istuttaa Pyhäjärveen, vaan kanta pitäisi yllä itseään luontaisesti.

Toutain on harvinainen kala. Sitä on elänyt alun perin vain Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöissä. Kymijoelta laji hävisi vesien likaantumisen vuoksi.

Kokemäenjoen vesistössä toutain säilyi ympäristömuutoksista huolimatta, vaikka toutaimelle sopivia monia kutupuroja perattiin.

Toutain on onnistuttu pitämään elossa 1980-luvulta alkaneiden istutusten avulla, ja myöhemmin kutupuroja ja -jokia on kunnostettu. Nykyisin toutain lisääntyy muutamassa joessa – kuten toivottavasti myös pari vuotta sitten kunnostetussa Viinikanojassa.

Lähetä havaintosi limnologi Heikki Holstille Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistykseen: heikki.holsti (at) kvvy.fi

Teksti: Anne Kärkkäinen